Tips Penjagaan Kereta

5 TIPS KERETA MAINTAIN NAMPAK BARU LUAR DALAM

“5 TIPS KERETA MAINTAIN NAMPAK BARU LUAR DALAM”
.

Bukan kita je yang nak nampak sentiasa hensem dan cantik, kereta pun sama juga,
.

[TRICK] Jika kita nak tahu tuan kereta tu jenis kemas ke pembersih ke orangnya, kita tengok kereta dia macam mana ok?😉😉
.

OK, kat bawah ni 5 TIPS untuk kereta kekal maintain nampak baru je sepanjang masa

_______________________________________

#1 BASUH KERETA

Tak perlu la selalu sangat basuh kereta, tetapi, jangan la kita tunggu biar sampai terlalu kotor. Sebab Kereta kita perlu segera dicuci jika terkena air hujan dan air embun, tambah-tambah lagi kalau ada serangga mati atau terkena najis burung.
.

Benda-benda macam tu mungkin nampak kecil, tetapi kesan dari air hujan, serangga dan najis burung mampu mengeluarkan bahan yang boleh menghakis cat kereta kita.
.

Paling tidak pun cuma bilas kereta dengan air setiap kali terkena hujan atau terbiar di dalam embun.
.

Lepas cuci, pastikan kereta dikering dengan betul supaya tiada kesan titisan air yang melekat pada kereta.

#2 PARKIR

Parkir kereta kita di kawasan berbumbung, supaya cat akan tahan lebih lama.
.

Nak lebih baik, kita buat 2 ke 3 bulan sekali, wax kereta agar warnanya tak cepat luntur dan sentiasa nampak baru dan shining2 gitu..
.

Banyak produk dan servis yang menawarkan perkhidmatan penjagaan kereta, yang penting adalah anda pastikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan tu mempunyai kualiti yang tinggi ya.

#3 MAKAN

Cuba elakkan makan dalam kereta, sebab antara sebab utama kereta kita cepat bau busuk dan hapak adalah hasil dari bau makanan melekat di kusyen dan lantai kereta kita, tu belum lagi cerita kalau makanan atau minuman tumpah dalam kereta kan?
.

Selalunya family baru yang ada nak kecil mungkin agak susah untuk jaga kereta, tapi sebenarnya semua terletak atas disiplin dan kerajinan kita untuk jaga kebersihan terutamanya dalam kereta

#4 STANDARD KILANG

Ingat tak masa mula-mula kita beli kereta baru yang keluar dari showroom, admin pernah 2 kali koyak plastik (masa ambil kereta kat dealer) seat kereta dan lain-lain
.

Dia punya bau kereta baru tu sangat mengasyikkan, kalau boleh nak kekalkan je bau tu sampai bila-bila 😍😍

Ok, selalunya bila kita beli je kereta baru, semuanya baru luar dalam, body berkilat-kilat sportrim cermin semua bersinar2 kan?
.

Jadi kalau nak kekalkan sentiasa nampak baru, elakkan dari mengubah suai luar dan dalam kereta kita, biar je kereta tu nampak standard je, nak trade-in ke nak apa ke akan datang nanti value still tinggi

#5 TUTUP SIMPAN JARANG

Nak lagi tahan lama dan lagi-lagi sentiasa nampak baru ialah dengan simpan kereta kita di rumah dengan cara tutup dengan kain atau selimut kereta yang ada jual di pasaran.

Atau jarang-jarangkan bawak kereta, mungkin anda boleh naik kenderaan awam, menunggang motosikal, atau tumpang rakan-rakan kalau nak ke tempat kerja
.

Mungkin juga kereta hanya guna ketika nak pergi melancong jauh-jauh, atau bawa keluarga berjalan hujung minggu sahaja.

#BONUS

JANGAN BAGI ORANG PINJAM

Kadang kereta baru ni mesti ada kawan ada saudara mara nak ‘Test Drive’ atau nak pinjam atau nak sewa, kalau boleh cuba elakkan, sebab selalunya bila bukan harta benda sendiri ni orang tak jaga sangat.
.

Kita punya la sayang jaga basuh kereta, last-last dapat di tangan orang calar sana sini, kemek, kotor dan paling teruk ter ‘eksiden’ sebab kecuaian mereka.

Jangan lupa Follow & Like Kami Di
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *