exteriorTips Penjagaan Kereta

Berapa kerapkah anda membersihkan ‘engine bay’ anda?

Jika anda tidak pernah berfikir tentang membersihkan enjin bay anda sebagai sebahagian daripada rutin anda, sudah tiba masanya untuk bermula.

“Membersihkan enjin sama pentingnya dengan membersihkan bahagian luar kereta anda Membasuh enjin bay akan membantu memastikan kereta anda berfungsi lebih lama.”

Sekiranya persekitaran anda mempunyai banyak habuk, debu tanah atau kotoran, Maka anda perlu membersihkan enjin bay anda setiap tiga bulan untuk menghilangkan kotoran.

Sekiranya persekitaran anda baik, maka sekali atau dua kali setahun adalah mencukupi.

Apabila anda  membuka hud, cari injap PCV, yang boleh menyebabkan kebocoran. Bilamana mana-mana injap atau gasket diganti, anda sepatutnya membersihkan enjin menggunakan stim.

Walau bagaimanapun anda pandai untuk melakukannya sendiri, jangan guna paip air. Anda boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Ingin kekalkan kecantikan luar dalam kereta anda seperti kereta baru? Mulakan penjagaan kereta anda secara DIY dengan bantuan kami di Vomaq Smart Shield. Produk VOMAQ telah berjaya mambantu ramai pemilik kereta di Malaysia! Dapatkan VOMAQ sekarang! di www.vomaq.com

Jangan lupa Follow & Like Kami Di
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *