exteriorInfo Tentang KeretaTips Penjagaan Kereta

Cat Semula Atau Wrap Kereta?

Cat semula atau Bungkus Kereta Anda? Kelebihan dan Keadaan Dijelaskan

Berpikir tentang mengubah rupa kereta anda? Anda mempunyai dua pilihan.

Anda boleh mengecat kereta anda atau wrap kereta. Wrap kenderaan telah lama wujud. Wrap kereta menjadi semakin popular, dan tidak sukar untuk mencari kedai yang menawarkan wrap kereta.

Apa yang lebih baik untuk kereta anda, cat atau wrap?

Kedua-dua pilihan mempunyai beberapa kelebihan dan beberapa kekurangan. Dalam artikel ini, kita akan mengatasi perbezaan yang paling penting antara wrap kereta dan cat kereta.

Wrap kereta atau cat?

Aplikasi

Mari kita mulakan dengan soalan asas. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk cat kereta dan berapa lama masa untuk wrapnya?

Apabila mengecat semula kereta anda, masa menunggu akan bergantung pada jenis cat yang anda gunakan dan berapa banyak lapisan yang akan digunakan. Cat lama perlu dikeluarkan terlebih dahulu, dan setiap lapisan cat yang digunakan untuk kereta anda memerlukan masa tertentu untuk kering (biasanya semalaman).

Oleh itu, mengecat kereta boleh mengambil masa 3 hari hingga 3 minggu. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya seminggu sebelum kereta anda sudah bersedia untuk memandu.

Ketika datang ke kedai wrap kereta, keseluruhan proses mengambil masa yang lebih cepat. Sebaik sahaja anda bawa kereta ke kedai di mana anda mahu kereta anda dibalut, mereka perlu membasuh bahagian luar dengan teliti terlebih dahulu.

Selepas itu, mereka hanya letakkan wrap di atas kenderaan anda dan gunakan haba untuk mengaktifkan pelekat. Secara keseluruhan, wrap kereta tidak boleh mengambil lebih dari 3 hari.

Pembuangan

Apabila anda mengecat kereta, hasilnya kekal. Tidak akan kembali. Wrap kereta sebaliknya, boleh ditanggalkan sepenuhnya. Selain itu, wrap kereta tidak akan merosakkan cat di bawahnya dan akan memastikan ia dilindungi sehingga ditanggalkan.

Selain itu, mengecat kereta boleh memberi impak negatif terhadap nilai jualannya semula. Wrap kereta akan membolehkan anda mengubah penampilan kereta sambil mengekalkan cat asal, menghasilkan nilai jualan semula yang lebih tinggi.

Kos

Ketika hendak cat kereta anda, anda boleh mendapatkan cat berkualiti rendah sekitar  Rm500. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan kerja cat berkualiti tinggi, ia akan dikenakan kos dari Rm1,000 hingga Rm5,000 atau lebih. Harga wrap kereta profesional yang digunakan adalah dari Rm 2,500 hingga Rm5,000.

Nota: Harga di atas anggaran cat atau balut penuh. Kos boleh lebih rendah bergantung kepada apa yang perlu diperbaiki.

kereta dibalut sepenuhnya

Ketahanan

Ketahanan cat akan bergantung pada kualiti cat yang digunakan. Cat biasa akan bertahan beberapa tahun. Sebaliknya, cat mewah boleh bertahan seumur hidup jika dilakukan dengan betul.

Anda juga harus ingat bahawa cat boleh rosak oleh sinaran UV, calar, dan bahaya lain.

Wrap kereta akan bertahan antara 4 dan 10 tahun tanpa merosakkan cat asal.

Penyelenggaraan

Kereta yang dicat memerlukan banyak penyelenggaraan jika anda ingin mengekalkan cat yang kelihatan berkilat dan baru. Ia sememangnya perlu untuk mencuci dan wax kereta secara tetap jika anda ingin mengelakkan merosakkan cat.

Dengan wrap kereta, anda tidak akan menghabiskan banyak masa untuk penyelenggaraan. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah hanya menjaga permukaan supaya bersih. Anda hanya boleh mengelap dengan kain basah. Walaupun anda gagal untuk menanggalkan kotoran, kotoran tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan serius pada balutan.

Ubahsuaian

Banyak pilihan untuk kereta anda dan lebih mudah dengan wrap kereta daripada dengan cat. Anda boleh memilih mana-mana warna yang anda suka atau bahkan mempunyai reka bentuk custom yang dibuat untuk anda.

Tambahan pula, anda boleh mendapatkan wrap kereta dengan kemasan matte, logam, atau bahkan bertekstur untuk sebahagian kecil daripada harga yang akan dikenakan kos untuk mendapat kesan yang sama dengan cat.

Pendapat yang terakhir : Sekiranya Anda Membungkus atau Mengecat Kereta Anda?

Pertama sekali, jika cat pada kereta anda berada dalam keadaan tidak baik, wrap kereta bukan idea yang baik. Apa-apa ketidaksempurnaan pada kerja cat asal akan menonjol melalui wrap.

Dalam kes ini, mengecat pasti pilihan yang lebih baik. Dalam semua kes lain, kami mengesyorkan wrap kereta. Ia mengambil masa yang lebih cepat supaya kereta anda dibalut daripada ia dicat semula. Selain itu, wrap akan mengekalkan cat asal supaya anda sentiasa boleh mengubah fikiran anda.

Nak kereta berkilat sentiasa walaupun hari hujan tiap hari? Dapatkan VOMAQ Weatherproof

Sumber

Jangan lupa Follow & Like Kami Di
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *