Info Tentang Kereta

Jangan Memandang Remeh Fungsi Topi Tayar

Penutup injap tayar sering dianggap remeh oleh pemilik kereta. Walaupun dia sebenarnya mempunyai peranan penting. Dia bertanggungjawab untuk menghalang udara di dalam tayar daripada keluar melalui jurang kecil injap.
Fungsi kedua adalah untuk mengelakkan kotoran daripada memasuki puting. Habuk atau air yang memasuki injap tayar boleh merosakkan injap. Mereka boleh menghancurkan yang menyebabkan injap membocorkan.

Terdapat beberapa jenis topi injap tayar. Yang paling mudah dan paling mudah dicari ialah topi tayar plastik. Hanya model ini mempunyai potensi untuk rapuh dalam tempoh tertentu.

Terdapat topi tayar logam. Bahagian badan logam ada di dalamnya terdapat meterai getah yang berguna untuk mengetatkan ketegangan lubang masuk udara dalam injap tayar. Kotoran dan air boleh ditolak dengan baik olehnya.
Jenis ketiga adalah topi injap tayar dengan penunjuk tekanan tayar. Jika penunjuk bertukar hijau, tekanan angin adalah normal. Jika warna kuning muncul, tekanan dikurangkan. Sekiranya ia merah, tayar tidak selamat untuk memandu.

Terdapat juga topi injap tayar dengan fungsi hiasan. Tujuan utama sebagai kosmetik yang meningkatkan kemunculan kereta. Model ini pelbagai, dari kepala tengkorak, bola keranjang, dadu, dll.

Ingin kekalkan LUARAN & DALAMAN kereta anda seperti kereta BARU? Mulakan penjagaan kereta anda secara DIY dengan bantuan kami di Vomaq Smart Shield. Produk VOMAQ telah berjaya mambantu ramai pemilik kereta di Malaysia! Dapatkan VOMAQ sekarang! di www.vomaq.com

Sumber : tribunnews

Jangan lupa Follow & Like Kami Di
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *