Info Tentang Kereta

Tips Memandu Ketika Malam

 

Seorang pakar dari Institute of Advanced Motorists (IAM) mengeluarkan nasihat mengenai memandu selamat pada waktu malam.

Peter Rodger, ketua pemeriksa IAM memberi amaran bahawa memandu pada waktu malam biasanya boleh menyebabkan pemandu lebih letih daripada biasa.

Seperti yang dilaporkan di halaman rac.co.uk, beliau menasihatkan pemandu agar tidak mengabaikan tanda amaran keletihan, berhenti sekurang-kurangnya setiap dua jam dan bergilir memandu jika mungkin.

Dalam keadaan kecemasan, dia mencadangkan minum minuman yang mengandungi kafein dan tidur di tempat yang selamat selama 20 minit dan harus dilakukan lebih dari satu kali.

Cahaya, cermin dan cermin depan mesti tetap bersih untuk mengurangkan keletihan mata, dan Rodger juga meminta pengguna menyedari brek di hadapan kereta.

Jika berlaku kerosakan pada kereta, pemandu mesti memarkir kereta sejauh mungkin dari lebuh raya.

“Krismas adalah apabila lebuh raya banyak digunakan apabila gelap, di mana orang ramai memandu selepas bekerja untuk melawat keluarga dan rakan-rakan. Walaupun ia berada di jalan paling selamat, kegelapan masih meningkatkan risiko kemalangan,” kata Rodger.

Ingin kekalkan LUARAN & DALAMAN kereta anda seperti kereta BARU? Mulakan penjagaan kereta anda secara DIY dengan bantuan kami di Vomaq Smart Shield. Produk VOMAQ telah berjaya mambantu ramai pemilik kereta di Malaysia! Dapatkan VOMAQ sekarang! di www.vomaq.com

Sumber : antara
Image : vimeo.com

Jangan lupa Follow & Like Kami Di
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *